Krvne grupe i ishrana   Leave a comment


U moru teorija o  zdravim načinima ishrane, koje su već godinama unazad naučno, medicinsko, medijski hitovi, a naročito na Zapadu, u poslednjih nekoliko godina izdvaja se jedna koja, slagali se s njenim teorijama ili ne, po nekoj zdravoj logici čini zanimljivom makar za pokušaj – a zasnovana je na odgovarajućoj ishrani u zavisnosti, prema određenoj krvnoj grupi. Dr.Piter D’Adamo, sa prvom u nizu knjiga, „Jesti ispravno za vašu krvnu grupu“ (objavljena 1996. u SAD, prevedena i kod nas).

Otkriće krvnih grupa je u velikoj meri doprinelo razumevanju reakcije antigen-antitelo, što je pomoglo kasnijim otkrićima i razumevanju pojmova u imunologiji, imunohematologiji, molekularnoj biologiji i genetici. Otkrivanjem antigena na membranama ćelijskih elemenata u krvi i upoznavanjem karakteristika krvno-grupnih sistema kasnije je potvrđeno istraživanjima u mnogim naučnim disciplinama, posebno u etnologiji, antropologiji, imunologiji i genetici.

U novije vreme, ova otkrića vezana za specifičnosti krvnih grupa našla su svoju primenu i u svakodnevnom životu ljudi, u okviru stalne brige za očuvanje zdravlja i produženje životnog veka. U okviru nekih naučnih istraživanja, pojavila se i teorija o predispoziciji ljudi sa određenim krvnim grupama prema određenim bolestima.

Mnoge ovakve pretpostavke nisu se mogle dokazati. Činjenica je, međutim, da je postojanje antigena i antitela genetski zasnovano i kontrolisano tako da su antigeni koji u krvi stvaraju antitela na sve ono što može da ih ugrozi (na primer aglutinacija) specifični za svaku krvnu grupu.

Na ovoj činjenici doktor  medicine Piter D’Adamo zasniva svoju teoriju o slaganju određenih krvnih grupa sa vrstama namirnica. Prema toj teoriji, vrsta proteina koje se nalazi u hrani (lektini) u nekim slučajevima (u zavisnosti od tipa krvne grupe) ponašaju se kao antigeni i dovode do hemijske reakcije u dodiru sa antigenima naših krvnih ćelija i uništavaju ih. Budući da su naše krvne ćelije različite (razne krvne grupe ABO sistema) određena hrana će za neke ljude prestavljati lek, a za druge otrov, smatra dr D’Adamo.

Njegova teorija, tačnije istraživanja koja je započeo još njegov otac, Džejms, pre pola veka, a on ih nastavio i konačno publikovao, izazvala je veliko interesovanje svih krugova. Od samog početka objavljivanja svojih istraživanja, Piter D’Adamo je naglašavao da njegov cilj nisu medicinski recepti i finalne istine, već set informacija koji bi mogao da bude od pomoći i zdravim osobama, ali i bolesnicima, o načinu ishrane, poboljšanju zdravstvenih tegoba, i smanjenju rizika, unetih hranom, od raznih oboljenja.

Treba da naučimo da osluškujemo svoj organizam i da ne narušavamo njegovu prirodnu ravnotežu. Ta mudrost bila je poznata našim starima – mnoštvo lekovitih elemenata oni su nalazili u svom neposrednom prirodnom okruženju. U tom smislu i ova teorija, kao i svako starenje o pravilnoj ishrani i individualizacija problema, može imati svoje opravdanje. Naveden je primer za krvne grup i kako izgleda predloženi režim ishrane po preporukama dr. Adamo-a.:

Ukoliko imate  KRVNU GRUPU O:

Odrecite se pšenice i većine žitarica. Jedite meso (visokoproteinska hrana, siromašna ugljenim hidratima). Upražnjavajte
intenzivne fizičke vežbe.Vaši faktori rizika za oboljevanje od čira i inflamatornih bolesti, kao što je artritis, se povećavaju
ako se hranite u nesaglasju sa vašom krvnom grupom.

Karakteristike: lovac, mesojed, jak, samouveren, tip vođe
Jake strane: jak probavni sistem, jak imuni sistem, prirodna zaštita od infekcija, efikasan metabolizam
Slabosti: netolerancija prema novoj ishrani i novim uslovima okoline. Usled preterane aktivnosti imunog sistema može se
dogoditi da napadne sam sebe
Rizici: smetnje u koagulaciji, zapaljenske bolesti, zapaljenje zglobova, smanjena funkcija štitaste žlezde, čirevi, alergije
Profil ishrane: visok nivo belančevina, potrošnja mesa. Meso, riba, povrće, voće.
Ograničeno: žitarice, pasulj, leguminoze

Kura za mršavljenje:
Izbegavati: pšenične pahuljice, pasulj, sočivo, kupus, prokelj, karfiol, senf
Pomaže: morske alge, morska riba, so, džigerica, crvena mesa, kelj, spanać, brokoli
Dodaci ishrani: vitamini B i K, kalcijum, jod, slatki koren, morske alge
Telesne aktivnosti: intenzivna telesna aktivnost, kao aerobik, borilački sportovi, trčanje  

 Ukoliko imate KRVNU GRUPU A :  

Trebalo bi da ste vegetarijanac (ishrana bogata ugljenim hidratima, siromašna mastima). Upražnjavajte lakše fizičke
vežbe, kao što su joga i golf. Meditirajte kako bi ste prevazišli stres.Vaši faktori rizika za oboljevanje od raka i
bolesti srca se povećavaju ako se hranite u nesaglasju sa vašom krvnom grupom.

Karakteristike: zemljoradnik, pravi vegetarijanac, promišljen, kooperativan, precizan
Jake strane: dobro se prilagođava promenjenoj ishrani i novim uslovima okoline. Lako metaboliše hranljive materije
Slabosti: osetljiv probavni sistem; ranjiv imuni sistem – otvoren prema infekcijama
Rizici: srčana oboljenja, rak, malokrvnost, bolesti jetre i žuči, šećerna bolest tipa I
Profil ishrane: vegetarijanac – povrće, tofu (sir od soje), morska riba, žitarice, pasulj, leguminoze, voće

Kura za mršavljenje:
Izbegavati: meso, mlečne proizvode, lima pasulj, pšenicu
Pomaže: biljna ulja, jela od soje, povrće, ananas
Dodaci ishrani: vitamin B, C i E, folna kiselina, gloginje, ehinacea, kvarcetin, šareni čkalj
Telesne aktivnosti: mirne vežbe kao joga tai či

 Ukoliko imate  KRVNU GRUPU B:  

Dijeta vaše krvne grupe je najraznolikija u poređenju sa dijetama ostalih krvnih grupa i uključuje meso; osobe
vaše krvne grupe su jedine koje dobro opstrojavaju konzumirajući mlečne proizvode. Upražnjavajte vežbe
poput umerenog plivanja ili šetnji. Vaši faktori rizika za oboljevanje od bolesti prouzrokovanih sporonapredujućim
virusima koji napadaju nervni sistem  se povećavaju ako se hranite u nesaglasju sa vašom krvnom grupom.

Karakteristike: nomad, uravnotežen, elastičan, kreativan
Jake strane: jak imuni sistem, prilagodljivost novoj okolini i novom načinu ishrane, uravnotežen nervni sistem
Slabosti: prijemčivost za autonomna obolenja i retke virusne infekcije
Rizici: šećerana bolest tipa I, hronični zamor, autoimune bolesti (lupus, multipla skleroza…)
Profil ishrane: uravnotežena ishrana, svaštojed: meso (ne pileće), mlečni proizvodi, žitarice, pasulj, leguminoze, povrće, voće

Kura za mršavljenje:
Izbegavati: kukuruz, sočivo, lešnik, susamovo seme, heljdu, pšenicu
Pomaže: povrće, jaja, meso divljači, slatki koren, čaj
Dodaci ishrani: magnezijum, slatki koren, ginko, lecitin
Telesne aktivnosti: umerene telesne vežbe, na primer pešačenje, biciklizam, tenis, plivanje.

 Ukoliko imate  KRVNU GRUPU AB:

Vi posedujete najveći deo blagodeti, ali i netolerantnosti osoba krvnih grupa A i B. Upražnjavajte smirujuće
vežbe i tehnike relaksacije. Vi posedujete najviše „prijateljski nastrojen“ imuno sistem u poređenju sa imunim
sistemima  osoba ostalih krvnih grupa.

Karakteristike: zagonetan (savremeno stapanje A i B tipa), redak, harizmatičan, tajanstven
Jake strane: dobro se prilagođava savremenim uslovima. Veoma tolerantan imuni sistem, ujedinjuje prednosti grupa A i B
Slabosti: osetljiv probavni sistem. Preterano tolerantan imuni sistem može biti otvoren za infekcije. Negativno reaguje na
okolnosti kako A tako i B tipa
Rizici: srčana oboljenja, rak, malokrvnost
Profil ishrane: mešovita ishrana – meso, morska riba, mlečni proizvodi, tofu (sir od soje), pasulj, leguminoze, žitarice, voće

Kura za mršavljenje:
Izbegavati: crvena mesa, lima pasulj, semenke, kukuruz, heljdu
Pomaže: tofu (sir od soje), morska riba, mlečni proizvodi, povrće, morske alge, ananas
Dodaci ishrani: vitamin C, gloginje, odoljen, šareni čkalj
Telesne vežbe: mirne telesne vežbe kao joga, taj či, kombinovane sa umerenim aktivnostima (pešaćenje, biciklizam, tenis) 

SEMA ISHRANE PO KRVNIM GRUPAMA


meso, morska i slatkovodna riba

Objašnjenje znakova: + ima blagotvorno dejstvo; 0 neutralno, može se uzimati u manjim količinama; treba izbegavati

Meso

0

A

B

AB

Jagnjetina

+

+

+

Ovčetina

+

+

+

Teletina

+

0

Piletina

0

0

Svinjetina

Fazan

0

0

0

Dimljeno meso

Patka

0

Guska

Džigerica

+

0

0

Govedina

+

0

Zečetina

0

+

+

Ćuretina

0

0

0

+

Slanina

Divljač

+

+

Morska i slatkovodna riba

0

A

B

AB

Žablji batak

0

Puževi

0

+

+

Štuka

+

0

+

+

Bela riba

+

+

0

0

Rečni rakovi

0

Rakčići

0

Haringa

0

0

Jastog

0

Školjke

0

Kavijar

0

Losos

+

+

+

0

Skuša

+

+

+

+

Ostriga

0

Pastrmka

+

+

0

+

Šaran

0

+

0

0

Rečni grgeč

+

+

0

Sardina

+

+

+

+

Lignje

0

0

0

Bakalar

+

+

+

+

Manić

0

0

0

Mlečni proizvodi i jaja, ulja i masti

Objašnjenje znakova: + ima blagotvorno dejstvo; 0 neutralno, može se uzimati u manjim količinama; treba izbegavati

Mlečni proizvodi i jaja

0

A

B

AB

Kamamber

0

Kačkavalj (čedar)

0

0

Edamer

0

0

Ementaler

0

0

Feta

0

0

+

+

Gouda

0

0

Mlaćenica

0

Sladoled

Jogurt

0

+

+

Koziji tvrdi sir

0

0

+

+

Kozije mleko

0

+

+

Kefir

0

+

+

Topljeni sir

0

0

Obrano ili sa 2% masti, mleko

+

0

Mocarela

0

0

+

+

Parmezan

0

Sir od soje (tofu)

0

+

0

0

Mleko od soje

0

+

0

0

Pavlaka (mezmasna)

+

Punomasno mleko

0

Jaja

+

0

+

+

Švapski sir

+

+

Maslac

0

0

 

Ulja i masti

0

A

B

AB

Kukuruzno ulje

Laneno ulje

+

+

0

0

Ulje iz kikirikija

0

Suncokretovo ulje

Maslinovo ulje

+

+

+

+

Susamovo ulje

0

Ulja iz jetre bakalara

0

0

0

0

Koštuničavo voće i semenke, žitarice

Objašnjenje znakova: + ima blagotvorno dejstvo; 0 neutralno, može se uzimati u manjim količinama; treba izbegavati

Koštuničavo voće i semenke

0

A

B

AB

Orah

+

0

0

+

Kikiriki

+

+

Kesten

0

0

0

+

Indijski orah

0

Makovo seme

0

Badem

0

0

0

0

Lešnik

0

0

Kikiriki puter

+

+

Semenke suncokreta

0

0

Pistaći

0

Susam

0

0

Semenke bundeve

+

+

 

Žitarice

0

A

B

AB

 Ječam

0

0

0

Integralni pirinač

0

0

0

+

Basmati (pirinač)

0

0

0

0

Pšenične klice

0

Pšenične mekinje

0

Kuskus

0

0

0

Durum pšenica

0

0

Belo brašno

0

0

Beli pirinač

0

0

0

+

Graham brašno

0

0

0

Heljda

0

+

Proso

0

0

+

+

Kukuruzno brašno

0

Kukuruzne pahuljice

0

Ekspandirani pirinač

0

0

+

+

Pirinčano brašno

0

+

+

+

Raženo brašno

0

+

+

Testo sa spanaćem

0

0

Sojine pahuljice

0

Soja-granule

0

Integralno pšenično brašno

0

Mešavina sedam žitarica

0

Ovsene pahuljice

0

+

+

Ovseno brašno

+

+

+

 

Hleb i peciva, povrće

Objašnjenje znakova: + ima blagotvorno dejstvo; 0 neutralno, može se uzimati u manjim količinama; treba izbegavati

Hleb i peciva

0

A

B

AB

Baget

0

Pecivo od pšeničnih mekinja

0

Crni ovseni hleb

0

0

Maces (macat) pšenični

0

0

Raženi hleb 100%-ni

0

0

+

Režene pahuljice

0

0

+

Hleb od više vrsta žitarica

+

Integralni pšenični hleb

0

wasa hleb (dvopek)

0

0

+

+

Povrće

0

A

B

AB

Artičoke

+

+

Avokado

0

Bambusovi izdanci

0

0

0

0

Brokoli

+

+

+

+

Krompir

+

+

+

Cukini (italijanske tikvice)

0

0

0

0

Beli kupus

0

+

Peršunov koren

+

+

0

0

Crne masline

Beli luk

+

+

0

+

Pečurka Šitake

+

Pečurke uzgajane

0

0

Mirođija

 0

0

Keleraba

+

+

0

0

Karfiol

0

+

+

Prokelj

0

+

0

Kelj

+

+

+

+

Masline (zelene)

0

0

0

Patlidžan

+

+

Paradajz

0

0

Peršun

+

+

+

+

Crvena paprika

+

+

Praziluk

+

+

0

0

Rotkvice

0

0

Zelena salata

0

+

0

Žuti kukuruz

0

Šargarepa

0

+

+

0

Špargla

0

0

0

0

Spanać

+

+

0

0

Tofu

0

+

+

Ren

+

+

0

0

Tikvice

+

+

0

0

Krastavac

0

0

0

+

Crni luk

+

+

0

0

Crveni kupus

+

0

Celer

0

0

0

+

Mladi luk

0

0

0

0

Zelena paprika

0

+

Mahunarke, voće

Objašnjenje znakova: + ima blagotvorno dejstvo; 0 neutralno, može se uzimati u manjim količinama; treba izbegavati

Mahunarke

0

A

B

AB

Beli pasulj

0

0

0

0

Domaće sočivo

+

0

Suvi beli pasulj

+

 

+

Šareni pasulj

+

Crveni pasulj

0

0

+

Crveno sočivo

+

0

Crvena sojina sačma

0

+

+

+

Boranija

0

+

0

0

Zeleni grašak

0

0

0

0

 

Voće

0

A

B

AB

Borovnica

0

+

0

0

Jabuka

0

0

0

0

Ananas

0

+

+

+

Suve šljive

+

+

0

0

Banana

0

+

Limun

0

+

0

+

Trešnje

0

+

0

+

Urme

0

0

0

0

Ogrozd

0

0

0

+

Jagode

0

0

Crne ribizle

0

0

0

0

Kupina

+

0

0

Smokve

+

+

0

+

Lubenica

0

0

0

0

Grejpfrut

0

+

0

+

Kivi

0

0

0

+

Kokos

Kruška

0

0

0

0

Malina

0

+

0

0

Mandarina

0

0

Mango

0

0

Pomorandža

+

Breskva

0

0

0

0

Papaja

0

+

0

Crvena ribizla

0

0

0

0

Crno grožđe

Kajsija

0

+

0

0

Dinja

0

0

Šljive

0

0

0

0

Belo grožđe

0

0

+

+

Začini, dodaci jelima

Objašnjenje znakova: + ima blagotvorno dejstvo; 0 neutralno, može se uzimati u manjim količinama; treba izbegavati

 Začini

0

A

B

AB

Alge

+

0

0

0

Jabukovo sirće

0

Anis

0

0

0

Lovorov list

0

0

0

0

Žuti šećer

0

0

0

0

Bosiljak

0

0

0

0

Ljuta paprena nana

+

0

+

0

Kajen biber (papričica)

+

+

Kari

+

0

+

+

Čokolada

0

0

0

0

Čubar

0

0

0

0

Cimet

0

0

Beli šećer

0

0

0

0

Belo vinsko sirće

0

Beli biber

Crni mleveni biber

Beli luk

+

+

0

+

Javorov sirup

0

0

0

0

Mirođija

0

0

0

0

Kapri

0

Kardam

0

0

0

0

Korijander

0

0

0

0

Kim

0

0

0

0

Kukuruzni skrob

0

Kurkuma

+

0

0

0

Majoran

0

0

0

0

Mačija metvica

0

0

0

0

Vlašac

0

0

0

0

Origano

0

0

0

Paprika (začin)

0

0

0

0

Peršun

+

+

+

+

Ruzmarin

0

0

0

0

Šafranika

0

0

0

0

So

0

0

0

0

Biber sa Jamajke

0

0

Karanfilić

0

0

0

0

Muskatni oraščić

0

0

0

Soja sos

0

+

0

0

Tamarind

0

0

0

0

Estragon

0

0

0

0

Tartar sos

0

0

0

0

Ren

+

+

0

0

Vanila

0

0

0

Crveni biber

0

Crveno vinsko sirće

0

Žalfija (kadulja)

0

0

+

0

 

 Dodaci jelima

0

A

B

AB

Džem (od preporučenog voća)

0

0

0

0

Turšija sa mirođijom

0

0

Kečap

Majonez

0

0

0

Med

0

0

0

0

Senf

0

+

0

0

Deresing za salate (nizak sadržaj masnoća, od preporučenih začina)

0

0

0

0

Worčester sos

0

Žele (od preporučenog voća)

0

0

0

0

Lekoviti čajevi, napici

Objašnjenje znakova: + ima blagotvorno dejstvo; 0 neutralno, može se uzimati u manjim količinama; treba izbegavati

 Lekoviti čajevi

0

A

B

AB

Aloja

+

Zova

0

0

0

0

Čičak

+

0

+

Ljuta nana

+

0

+

0

Hajdučka trava

0

0

0

0

Šipurak

+

+

+

+

Ehinaceja (purpurni zvončići)

+

0

+

List jagode

0

0

+

Tetrljan (beli)

0

0

0

0

Glog

0

+

0

+

Ženšen

0

+

+

+

Maslačak koren, lišće

+

0

0

+

Đumbir

+

+

+

+

Lipa

+

0

Majčina dušica

0

0

0

0

Kamilica

0

+

0

+

Hmelj

+

0

Kukuruzna svila

0

0

Lucerka

+

0

+

Valerijana (odoljen)

0

+

0

0

Lišće maline

0

0

+

0

Podbel lišće

0

Bela breza lišće

0

0

0

0

Kantarion

+

0

0

Sena

0

Lincura, koren

0

Kora hrasta

0

0

0

0

Zeleni čaj

0

+

0

+

Žalfija

0

0

+

0

 

 Napici

0

A

B

AB

Dijetalna osvežavajuća pića

Ostala osvežavajuća pića

Belo vino

0

0

0

0

Crni čaj

0

Crni čaj bez kofeina

0

Kafa bez kofeina

+

0

+

Koka Kola

Espreso kafa

+

0

+

Pivo

0

0

0

Soda voda

+

0

Žestoka alkoholna pića

Crno vino

0

+

0

0


Tip O

Nauka o krvi evoluira od poďż˝etka ljudske istorije, i predstavlja nauku o svakoj individui, jer svako od nas nosi genetski otisak predaka lociran u ďż˝elijama organizma. Krvna grupa, po kojoj se razlikujemo mnogo manje nego po svim ostalim podelama do kojih smo stigli, predstavlja kontrolni ventil naďż˝eg imunog i probavnog sistema, bioloďż˝kog sudiju „koji pospeďż˝uje sposobnost organizma da preďż˝ivi i da napreduje. Svaka od ďż˝etiri krvne grupe evoluirala je odgovarajuďż˝i na fizioloďż˝ki razvoj ljudske vrste i promenljive klimatske uslove na Planeti tokom vekova. Takve, istorijski gledano, duge adaptacije nisu samo jaďż˝ale ljudski organizam u odnosu na nove bakterioloďż˝ke, viralne i ostale izazove, veďż˝ su omoguďż˝avale i probavnom sistemu da se prilagodi novoj, sve obilnijoj ali i nepoznatoj vrsti hrane.

Grupa O je najstarija i prva poznata krvna grupa , koja doseďż˝e unazad do Kromanjonaca, ili „lovaca“ kako ih D’Adamo naziva. U to vreme, oko 40.000 pre Nove Ere, ljudska rasa je postala najmoďż˝nija i najopasnija vrsta na zemlji, sposobna da pravi oruďż˝je i oruďż˝a, da lovi druge ďż˝ivotinje. Proteini – dakle meso – postali su izvor njihove snage i razvoja. Time se i objaďż˝njava izuzetno visok sadrďż˝aj stomaďż˝ne kiseline koje poseduje osobe krvne grupe O i danas, ďż˝to i omoguďż˝ava da korisno utroďż˝e veďż˝inu hranljivih sastojaka iz mesa i efikasno asimiliraju proteinima nakrcanu (i drugu) hranu. Umnoďż˝avajuďż˝i se, ďż˝ovek je poďż˝eo sve viďż˝e da oskudeva u loviďż˝tima, i ako ne od pre a ono od tada potiďż˝e i nepisana istina da je ljudska rasa sebi najveďż˝i neprijatelj – poďż˝elo je i meďż˝usobno ubijanje zbog „povrede“ onoga ďż˝to se smatralo lovaďż˝kim vlasniďż˝tvom. Oko 30.000 pre Nove Ere, lovci su poďż˝eli da se kreďż˝u i osvajaju nove prostore u potrazi za mesom. Najpre se pomerajuďż˝i juďż˝nije, ka Afriďż˝koj Sahari, da bi kasnije, s otopljavanjem leda na severu, poďż˝eli da napuďż˝taju Afriku i polako zadiru u Evropu i Aziju, da bi veďż˝ negde 10.000 godina pre Nove Ere, stigli praktiďż˝no svuda, sem na Antarktik. Tako je planeta „zasejana“ krvnom grupom O, koja je i danas najrasprostranjenija ďż˝irom sveta. U kretanju ka severu, ďż˝ovek je nailazio na nove izvore hrane (voďż˝e, ribu, biljke), boja koďż˝e je postajala belja, ďż˝to je predstavljalo bolju zaďż˝titu od mrazeva a i bolje metaboliralo neophodan vitamin D na prostorima gde su dani kraďż˝i a noďż˝i duďż˝e. Vremenom je opet doďż˝lo do oskudice u loviďż˝tima, ďż˝to je dovelo do ratova, a ratovi do daljih migracija.

Tip A

Krvna grupa A se, koliko antropologija i istorija registruju, prvo pojavila negde u Aziji ili na Bliskom Istoku, izmeďż˝u 25.000 i 15.000. godine pre Nove Ere, na vrhuncu Neolitskog perioda, kada su poljoprivreda i pripitomljavanje ďż˝ivotinja postali dominantni naďż˝in ďż˝ivota i preďż˝ivljavanja. Prvi put u istoriji sposoban da obezbedi na duďż˝e staze svoju egzistenciju, ďż˝ovek je poďż˝eo i da stvara trajna naseobine. Radikalne promene u okruďż˝enju, naďż˝inu ďż˝ivota i ishrane, vremenom su rezultirale i novim mutacijama digestivnog i imunog sistema – Neolitski ďż˝ovek je bolje podnosio i apsorbirao kultivisane ďż˝itarice i poljoprivredne proizvode. Tako je roďż˝ena krvna grupa A. Novi uslovi ďż˝ivota doveli su do saznanja i potrebe da su ljudi zavisni jedni od drugih – da mlinar ne moďż˝e bez farmera, i obrnuto, da moraju skupa da planiraju prehranu za narednu godinu (sejanje, obrada zemljiďż˝ta), i tako redom, Psiholoďż˝ki, te osobine pripadaju tipu A, koji je u to vreme izuzetno napredovao. Genetske mutacije koje su iz tipa O stvorile tip A, dogodilo su se toliko brzo, da se njihov tempo danas poredi (i ďż˝etvorostruko je brďż˝i) sa mutacijom Drosdophilie, uobiďż˝ajene voďż˝ne muďż˝ice (koja u mutacijama drďż˝i rekord).
Razlogom ove nagle mutacije smatra se jednostavno – preďż˝ivljavanje.

Tip krvne grupe A pojavio se kao mnogo izdrďż˝ljiviji na infekcije u gu��e naseljenim podruďż˝jima. U tome je jedno od objaďż˝njenja zaďż˝to su neke regije u svetu preďż˝ivele kugu, koleru pa ďż˝ak epidemiju velikih boginja – bile su naseljenije ljudima krvne grupe A nego O. Vremenom se ova „A-populacija“ selila ka Evropi, preko jugocentralne Rusije, zadiruďż˝i sve dublje ka zapadnoj Evropi i jugozapadnoj Aziji, i meďż˝ajuďż˝i se sa predominantnim meďż˝tanima meďż˝u kojima je dominirala krvna grupa O, ďż˝to je, s obzirom na navike u ishrani, dovelo do prve velike revolucije u ishrani. I danas tip A dominira Mediteranom, Jadranskim podruďż˝jem i okolinom Egejskog mora, posebno na Korzici, Sardiniji, u ďż˝paniji, Turskoj i na Balkanu. U Japanu je takoďż˝e jedna od najveďż˝ih koncentracija ljudi sa krvnog grupom A, mada ne zaostaje mnogo ni tip B. U svakom sluďż˝aju, tip A je mutirao iz tipa O kao odgovor na mnoge infekcije uslovljene umnoďż˝enim stanovniďż˝tvom i drastiďż˝nom promenom ishrane. Sa krvnom grupom tipa B priďż˝a je drugaďż˝ija.

Tip AB

Ova krvna grupa se smatra retkom, u poreďż˝enju sa ostalima (oko pet odsto populacije pripada ovom tipu), i najmlaďż˝a je – do desetak vekova unazad doseďż˝u njeni tragovi ( na osnovu studija ekshumacija). Praktiďż˝no je nastala meďż˝anjem kavkaskog tipa A i mongolskog tipa B, kada su varvarske horde lagano prodirale u predele „zaostale“ iza mnogih uruďż˝avajuďż˝ih civilizacija, pre svih Rimske imperije. Meďż˝avina evropskih osvajaďż˝a sa ostacima evropskih civilizacija, velike istoďż˝ne migracije ka zapadu, dovele su do pojave krvne grupe AB. Ovaj tip je nasledio mnoge karakteristike od oba tipa, A i B, neke ga ďż˝ine jaďż˝im, neke dolaze u meďż˝usobni konflikt i odraďż˝avaju se na kompletnu liďż˝nost i identitet ljudi ove krvne grupe. Recimo, njihov imuni sistem ima pojaďż˝anu sposobnost da proizvede mnogo specifiďż˝nija antitela za mikrobioloďż˝ke infekcije, ďż˝to u globalu smanjuje ďż˝anse da budu podloďż˝ni alergijama i drugim autoimunim oboljenjima kao ďż˝to su artritis ili lupus. Ali istovremeno imaju veďż˝e predispozicije prema nekim drugim oboljenjima (pa i kancerogenim) jer krvna grupa AB reaguje kao „samostalna“ na sve ďż˝to je tipiďż˝no za A ili B grupu zbog ďż˝ega ne stvara suprotna antitela. Po atributima D’Adama, tip AB je zaista perfektna metafora modernog ďż˝ivota – kompleksna i nestabilna.
Aleksandra Ajdaniďż˝

 $tevan $tef@n  

 ₤azarevic   


Advertisements

Објављено 27. фебруара 2012. од стране NoviMilenijum под Ishrana, Uncategorized

Означено са

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: