STRUCNA ANALIZA ZDRAVOG NACINA ISHRANE   Leave a comment


q

OVO NIJE DIJETA

VEC STRUCNA ANALIZA ZDRAVOG NACINA ISHRANE

Hrana je lek koji unosimo svaki dan, ako se NEpravilno hranimo NEmozemo biti zdravi, ovkav nacin ishrane nije dijeta ali cete visak kilograma veoma brzo izgubiti ako nastavite pravilo da se hranite visak kilograma se nikada vise nece vratiti.

Na ovom prjektu je radila grupa od 20 strucnjaka punih 10 godina.

Strucnom analizom 24 sata su podeljena u tri vremenska perioda od po 8 sati :

8 sati noc – od 20h do 04h – dok je nase telo u stanju mirovanja hrana se ne uzima i moze se piti samo voda jer se vecuzeta hrana preradjuje, uzimanje hrane u tom periodu organizmu stvara velike probleme.

8 sati pre podne – od 04h do 12h – u ovom vremenskom periodu potrebno je u organizmu popraviti sve ono sto je predhodnog dana uzimanjem hrane osteceno. Da bi taj proces bio efikasan ptrebni su enzimi koji neutralisu glavne krivce za ostecenje – slobodne radikale, enzima najvise ima u svezem vocu, oko 90% .

8 sati po podne – od 12h do 20h – se jede sve ali

«PRAVILNO KOMBINOVANO»  SA  «ODGOVARAJUĆIM PAUZAMA»

Ovaj vremenski period je predvidjen za uzimanje hrane u pravilnom kombinovanju: koncertvovane hrane – sveze voce i povrce  i ne koncetrovane hrane – hleb meso jaja sir riba preradjevine  i td..

«PRAVILNO KOMBINOVANJE» se odnosi na namirnice koje pripadaju grupama:

 1. NE KONCENTROVANA HRANA – sveze voce i povrce.

 2. KONCENTROVANA HRANA – hleb, meso, jaja, sir, riba, preradjevine, i td.

«KONCENTROVANA HRANA» se deli na namirnice koje sadrze u sebi pretezno:

 -PROTEINE

 -SKROB

ZA JEDAN OBROK se moze jesti samo jedna vrsta KONCENTROVANE HRANE

u kombinaciji sa salatama od svezeg povrca.

POD «ODGOVARAJUĆIM PAUZAMA» se podrazumeva vreme koje je potrebno da se  hrana  preradi i napusti zeludac. 

AKO STE JELI:

-SAMO VOCE

Potrebno je od 15 do 30 min.

-SAMO POVRCE

Potrebno je 2h

-JEDNU KONCENTROVANU HRANU (bez mesa) I POVRCE

Potrebno je 3h

-MESO I POVRCE

Potrebno je 4h

-DVE KONCENTROVANE HRANE (van pravila)

Potrebno je 8h

«PRAVILNO KOMBINOVANJE» hrane:

VOCE SE JEDE od 15 do 30 min. pre nekog obroka ili posle

«ODGOVARAJUCE PAUZE»

NIKADA SE NE JEDE  ZAJEDNO:

MESO I HLEB, PIRINAC I HLEB, PECENI KROMPIR I HLEB jer peceni krompir i pirinac vise ne spadaju u sveze povrce.

NIKADA NE’JESTI VISE OD JEDNE KONCENTROVANE HRANE U JEDNOM OBROKU,

KADA U OBROKU JEDETE HLEB, NEMOJTE POJESTI VISE OD DVE KRISKE.

KAKO SE RACIONALNO KORISTI ZDRAVI NACIN ISHRANE

 24 – sata su podeljena u 3 – etape po 8 – sati:

 1. od 04h do 12h

 2. od 12h do 20h

 3. od 20h do 04h

Od 20h do 04h se NEjede i NEpije nista,, jer se tada organizam cisti,, u toj fazi se NIKADA NE SME UNOSITI HRANA, od tecnosti se sme piti samo voda.

Od 04h do 12h se organizam oporavlja posle prerade hrane, da bi se organizam oporavio potrebni su mu enzimi koji uspesno popravljaju sve ono sto su slobodni radikali pokvarili.

ENZIMA ima NAJvise u svežem vocu oko 90 % pa se zato u fazi oporavka organizma posle prerade hrane jede samo sveze voce ili pije iskljucivo nacedjen sok od svezeg voca. U izuzetnim situacijama kada ste puno gladni u periodu od 07h do 09h mozete pojesti malo svezeg povrca (salata).

Od 12h do 20h se jede sve u potrebnim kolicinama, samo se hrana prema programu treba «PRAVILNO KOMBINOVATI».

Voce se jede od 15 do 30 minuta pre nekog obroka ili posle

«ODGOVARAJUCE PAUZE»

Rec – dve o dijetama :

Ako zelite da visak kilograma smanjite pomocu dijete u ishrani, Vasu dijetu mogu odrediti samo strucna lica (lekar i nutricionista) posle detaljnih pregleda i analiza.

Dijete koje ste procitali u stampi ili dobili od nekoga nemojte koristiti jer taj nacin ishrane NE’pripada Vasoj krvnoj grupi i trenutnom zdravstvenom stanju Vaseg organizma, pa moze biti vise stete nego koristi.

Sta je NAJ’veci problem kod svih dijeta..?

Posle prestanka dijetalnog tretmana Vi se vracate na predjasnji nacin ishrane pa Vam se visak kilograma ponovo vraca i to su onda „igre bez granica“. Dijete nisu zdrave zato sto ste Vas visak kilograma postupno vremenski sticali (mesecima ili godinama) a pomocu dijete zapravo taj visak zelite otkloniti za nekoliko nedelja.

Ako budete koristite pravilan nacin ishrane vas metabolizam ce se vratiti u zdravu normalu i na visak kilograma mozete zaboraviti, UVEK CETE BITI ZDRAVI I VITKI.

q

Kako očistiti organizam za 5 dana

uz pomoć limuna i javorovog sirupa

Čišćenje organizma na bazi limuna i javorovog sirupa, inače poznato kao limun kratko gladovanje ili master cleanse, je popularan način čisćenja organizma medju hiljadama  ljudi u svetu.

Čisćenje uključuje post koji traje 5 dana. Tokom posta smete uzimati samo limunadu, napravljenu od limuna, javorovog sirupa, vode i ljute paprike.

Javorovo drvo je u Kanadi poznato po ukusnom i hranjivom soku. Za jednu litru sirupa potrebno je 40 litara soka iz stabla javora.

Vrlo je hranljiv, čak hranjiviji i od meda: 100 g sirupa u sebi sadrži 64% ugljenohidrata, 0,4% masti, 0,1% belančevina, 0,6% minerala, a kalorijska vrednost je 275 kcal.

Javorov sirup uzima se tokom posta zbog toga što daje organizmu sve neophodne nutrijente i energiju tokom gladovanja.

Kupiti ga možete u prodavnicama zdrave hrane. Ako ne možete nabaviti javorov sirup, umesto njega koristite med, agava sirup ili ječmeni slad.
Limun je idealna namirnica za detoksikaciju – pomaže da eliminišete toksine iz organizma, jača imunitet i deluje kao antioksidans. Inače, svo voće ima efekt čišćenja organizma, ali agrumi poput limuna i grejpa su najbolji za detoksikaciju.

Pre gladovanja pripremite organizam na takav način da nekoliko dana jedete samo laganu hranu bez masnoća i proizvoda životinjskog porekla. Tako će organizam biti spreman da podnese nedostatak uobičajene hrane i prelaz na gladovanje neće biti težak.

Tokom gladovanja nemojte uzimati nikakvu drugu hranu osim ovog napitka od limuna, javorovog sirupa i kajenske paprike. Možete uzimati biljne čajeve zaslađene javorovim sirupom ili medom.

Najbolje vreme za limun detox čišćenje je leto, kada ionako konzumiramo lakšu hranu.

Priprema napitka

Za jednu čašu limunade potrebno Vam je:

  • 2 supene kašike soka limuna
  • 2 supene kašike javorovog sirupa
  • na vrh noža tucane ljute paprike
  • 250 ml vode
  •  

Promiješajte sve sastojke i odmah popijte limunadu. Možete koristiti hladnu ili toplu vodu – po Vašoj želji. Uvek koristite sveži limun, a ne koncentrat limuna iz trgovine.

Dnevno popijte 6-10 čaša limunade. Uzimajte napitak kada ste gladni, kao obrok.

Limunada u sebi sadrži sve potrebne hranljive sastojke, a ljuta paprika se uzima zbog energije koju daje organizmu.

U međuvremenu, možete piti i biljne čajeve koliko vam je potrebno, nezaslađene ili zaslađene javorovim sirupom.

Svako veče uzmite laksativ, a ujutro popijte litru tople slane vode (na 1 L vode kašičica morske soli). To će Vam pomoći da ispraznite creva.

Gladovanje može trajati od 5 do 14 dana. Najkraće trajanje limun čišćenja je 5 dana, jer organizam počinje izbacivati toksine tek nakon tri dana gladovanja.

Efekti su neverovatni, ovo detox čišćenje zaista vredi truda. Kada jednom isprobate ovo čišćenje i osetite njezin pozitivan efekt, posta će deo Vašeg života.

Medicina smatra da mnoge bolesti dolaze zbog zadržavanja toksina u organizmu, a ovo je proveren način da se očistite od njih.

Nakon gladovanja

Nakon gladovanja je bitno da postepeno uvodite namirnice u Vaš jelovnik. Vašem telu je potrebno nekoliko dana da se ponovno navikne na krutu hranu. Obavezno se pridržavajte sledećeg postupka:

1 dan

– prestanite sa uzimanjem limunade
– popijte 5-8 čaša soka od povrća

2 dan

– popijte 3-4 čaše soka od povrća
– pojedite 1-2 tanjira supe od povrća (izbjegavajte krompir i mrkvu)

3 dan

– nastavite sa sokovima i supama od povrća
– pojedite nekoliko voćaka
– pojedite prethodno namočeno orašasto voće ili semenke
– možete pojesti dinstano povrće i smeđu rižu

4 dan

– možete početi jesti svu ostalu hranu

Tokom čišćenja preporučujemo šetnje i lagane vežbe jer fizička aktivnost potpomaže eliminaciji toksina iz organizma.

Dobrobiti limun čišćenja

  • čisti organizam od toksina
  • poboljšava rad probave i creva
  • povećava energiju i vitalnost
  • poboljšava cirkulaciju
  • poboljšava izgled kože, kose i noktiju
  • pomaže da izgubite višak kilograma

Napomena

Tokom gladovanja možete osetiti vrtoglavicu, laganu glavobolju, promenu raspoloženja i pritiska, što je normalna pojava tokom čišćenja. Ovo kratko korisno gladovanje se ne preporučuje trudnicama doiljama i deci.

Šta se to sve nalazi u limunu

U 100g limuna se nalazi oko 71% dnevne potrebe vitamina C za odraslu osobu i 7% dnevne potrebe kalijuma, 1% kalcijuma i 9% magnezijuma.

100 g limuna sadrži: 0d 30 do 60 kalorija, oko 90g vode, 0,6g masti, 150mg kalijuma, 11g kalcijuma, 28mg magnezijuma, 51mg vitamina C. Poboljšava varenje, pomaže brže izbacivanje krajnjih produkata metabolizma i obavezna je stavka na spisku svih dijetetskih programa ishrane.

Limun sadrži i ugljene hidrate, dijetarna vlakna, masnoće, proteine, vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B9, vitamin C, gvožđe, magnezijum, cink, fosfor i kalijum. Neizostavan je u svim dijetama jer sok od jednog limuna sa malo meda i cimeta u čaši vode može učiniti mnogo za Vašu liniju. Ubrazava varenje i stimuliše pokrete creva.

Limunov sok je prirodni antiseptik i može Vam pomoći da negujete i iizlečite neka kožna oboljenja. Može se naneti na kožu umesto zaštitnog faktora pre sunčanja, nanesite ga na ubod od ose da smanjite otok. Mažite ruke limunovim sokom da izbegnete pojavu pega i bora i date svojoj koži dovoljno svežine koja joj svakako treba u ovim vrelim danima.

Naparavite aromatičnu kupku za svoja stopala. Dodajte u toplu vodu sok jednog limuna i pružite svojim umornim stopalima zdravu kupku koja će koži povratiti sjaj i svežinu. Dok uživate u kupku popijte jednu sočnu limunadu, začinite je sa malo djumbira i cimeta.

q
q
Ovih 14 svakodnevnih sastojaka mogu izlečiti sve a u dobroj meri zaneniti lekove. 
q
q
q

Beživotna kosa

 

Porcija spanaća dnevno. Lišće spanaća je puno vitamina A i C koji pomažu telu da luči sebum, mast koju luče folikule koje kosi daju sjaj.

q

q
q
q

Bol u mišićima

 

Gorke višnje, jedna porcija ili dve čaše soka, pre i nakon vežbanja. Gorke višnje sadrže sve protiv-upalne enzime poput brufena, ali bez opasnosti po bubrege i stomak.

q
q
q
q

Gubitak memorije

 

Suncokretove semenke, šaka dnevno. Semenke suncokreta su pune vitamina E koji štiti neurone u mozgu od oksidativnog stresa i čuva vašu memoriju.

q
q
q

Depresija

 

Integralni pirinač, jedna porcija kuvanog pirinča dnevno. Ugljeni hidrati pomažu regulaciju serotonina, neurotransmitera koji kontroliše raspoloženje i potiskuje anksioznost.

q
q

Erektivna disfunkcija

 

Luk, dva češnja dnevno sa hranom. Luk sadrži alicin, sastojak koji snižava krvni pritisak i poboljšava protok krvi što dovodi do bolje erekcije.

q
q

Loš vid

 

Kelj, jedna porcija dnevno. Žućkasti pigment mu ne daje samo boju već usporava i slabljenje očnog mišića.

 

Manjak energije

 

Banana, jedna dnevno. U ovoj voćki se nalazi kalijum i magnezijum, glavni elemti za stvaranje i skladištenje energije.

q

Nedostatak koncentracije

 

Jaje, jedno dnevno. U jajima se nalazi holin, sastojak koji poboljšava sposobnost mozga da prati komande ostatka tela.

 

Nemiran stomak

 

Pepermint, jedan ili dva nakon večere. Dokazano je da pepermint ublažava bol u gastrointestinalnom traktu; deluje i čaj od peperminta.

q

Nesanica

 

Piletina, triptofan se često povezuje sa ćuretinom, ali piletina ima više ove amino kiseline koja pomaže telu da luči melatonin, hormon koji pomaže telu da spava.

q

Otečene oči

 

Zeleni čaj, jedna šolja dnevno, nakon obroka. Do otoka ispod očiju uglavnom dolazi zbog zadržavanja tečnosti, a zeleni čaj smanjuje naduvenost celog tela.

 

Starenje kože

 

Pomorandža, jedna dnevno ili čaša isceđene pomorandže. Vitamin C pomaže telu da stvara kolagen, protein koji kožu čini elastičnom.

 

 

Losos je najzdraviji prirodni izvor omega masnih kiselina 

Svima je poznato da su omega masne kiseline pravi lek za ljudski organizam, a jedna od namirnica koja sadrži ovu čudesnu supstancu je losos. Losos je riba specifična po tome što živi i u morskoj i u rečnoj vodi. U pitanju je jedna od najzdravijih riba na svetu i vrsta ribe na koju ne utiču zagađenja vode tako da uvek dolazi do nas čista i puna dobrih materija.

Nutritivne vrednosti najzdravije ribe na svetu

U samo 120g lososa ima čak preko 100% dnevnih količina triptofana, vitamina D, oko 80% omega masnih kiselina i selena, oko 50% vitamina B3, B12 i proteina. Losos sadrži i cink, kalcijum, fosfor, magnezijum i gvožđe. I samo 250 kalorija. Losos sa svim ovim materijama predstavlja možda i najzdraviju namirnicu na svetu.

Losos pun zdravih masnih kiselina čuva naše srce

Omega tri masne kiseline koje se nalaze u sočnom mesu lososa primarno imaju protiv-zapaljensko dejstvo. Ali zapaljesnski procesi u organizmu su u najvećem broju odgovorni za nastanak raznih oboljenja, kardiovaskularnih oboljenja, šećerne bolesti, određenih vrsta malignih oboljenja pa čak i artritičnih promena. Omega 3 masne kiseline preveniraju nastanak krvnih ugrušaka i snižavaju nivo holesterola u krvi.

Najnovija istraživanja o sočnom lososu

Najnovija istraživanja su pokazala da osobe koje konzumiraju meso lososa u veikoj meri mogu prevenirati oštećenja moždanog tkiva i samim tim sprečiti nastanak Alchajmerove bolesti ali i drugih oblika demencije. Losos isto tako sadrži bioaktivne molekule proteina ili bioaktivne peptide koji na specifičan način jačaju hrskavicu, blagotvorno deluju na zapaljenske procese digestivnog trakta i utiče na efikasnost insulina.

Losos čuva naše sposobnosti pamćenja

Losos je riba koja je zasigurno najbogatiji prirodni izvor vitamina D. U manje od 50gr lososa se nalazi i do 100 internacionalnih jedinica vitamina D. Ovaj vitamin štiti naš organizam od neželjenih zapaljenskih procesa, čuva naše sposobnosti pamćenja i mentalno zdravlje, snižava nivo negativnih materija koje utiču na menjanje ćelija pluća, dojke, debelog creva i prostate. Losos svakako zaslužuje naše poštovanje jer nam pruža više od doze zdravlja u jednoj porciji.

q

KOSTUNJAVI  PLODOVI

Orasi su voćka koja se često koristi u našoj kulturi, uvek znamo da je zdravo jesti orahe ali dobro je i naučiti nešto novo. Orasi u svojoj tankoj kožici sadrže oko 90% fenola celog ploda, sadrži tanine i flavonoide i veliku količinu vitamina E. Orasi su neverovatan izvor omega 3 masnih kiselina. Upravo tako, možda niste znali ili niste ni pomislili da omega 3 masne kiseline mogu da se nađu u voću, jer se ove dobre kiseline obično vezuju samo za plodove mora. Plod oraha sadrži u najvećem procentu upravo omega 3 masne kiseline. U samo 25g oraha se nalazi 95% dnevnih potreba ljudskog organizma za omega 3 masnim kiselinama. Priznaćete, 25 gr u toku dana nije mnogo, a organizam će Vam biti zahvalan.

Kikiriki možda izgleda kao nebitna namirnica, s obzirom da je vrlo često srećemo po radnjama i vrlo često se smatra nezdravom grickalicom, ali zapravo nije tako. U samo 50g ovog neobičnog povrća nalazi se tolika količina mangana da možemo na ovaj način zadovoljiti čak trećinu dnevnih potreba za ovim hemijskim elementom. U kikirikiju se nalaze i triptofan, niacin ili vitamin B3, folati i bakar. Plod kikirikija je bogat proteinima i sadrži solidnu količinu kalorija, u 50g nalazi se čak 200 kalorija.

Koliko toga znate o bademima, orasima, lešnicima i svemu što nam mogu doneti ukoliko ih konzumiramo? Koštunjave voćke imaju, pre svega, blagotvorno dejstvo na Vaše srce.

Ove neobične sitne i jedinstvene voćke su bogate nezasićenim masnim kiselinama, cinkom, magnezijumom, gvožđem, natrijumom, kalijumom, kalcijumom i drugim nutrijentima što ih čini savršenim grickalicama koje mogu imati samo povoljno dejstvo po naš organizam.

S obzirom na količinu minerala i masnih kiselina koje se nalaze u svakoj od koštunjavih voćki, potpuno je svejedno za koju ćemo se vrstu odlučiti. Bitno je samo odabrati koštunjavo voće čiji nam se ukus najviše svidja i koje ćemo svaki dan koristiti u pripremanju hrane ili jednostanvo grickati kao užinu. Odličan početak dana je bogat obrok od mleka, musli pahuljica sa koštunjavim voćem i malinama ili borovnicama ili bananama.

Konzumiranjem koštunjavog voća smanjićete rizik od nastanka kardiovasklarnih oboljenja, stvaranja krvnih ugrušaka, prevenirate i tromboflebitis, aterosklerotične promene na krvnim sudovima.

Sve ovo rezultuje i smanjenjem rizika od nastanka srčanog udara ili infarkta miokarda ali i moždanog udara. Nutritivne materije iz orasa i lešnika jačaju unutrašnjost krvnih sudova čineći ih snažnijim i manje podložnim patologijama.

Ukoliko svakodnevno konzumirate neku ili više vrsta koštunjavih voćki budite sigurni da ćete uneti vitamin E, biljne sterole, L-arginin. Vitamin E će čuvati elastičnost krvnih sudova, steroli su supstance koje snižavaju nivo holesterola u krvi i tako preveniraju nastanak karidovaskularnih oboljenja.

L-arginin je supstanca koja jača zidove arterija i ne dozvoljava da se krvni      ugrušci zalepe za zid arterije i omogućava nesmetanu cirkulaicju krvi.

PRIPREMA ZDRAVOG OBROKA :

30 gr. mlevenih oraha

30 gr. mlevenih lesnika

30 gr. mlevenog badema

30 gr. mlevenog brazilskog oraha

30 gr. mlevenog indijskog oraha

30 gr. ne slanog mlevenog kikirikija

100 gr. mlevenog dijetalnog keksa

Po zelji sipati mleko i kasiku meda 

q

Autor bloga :

$tevan $tef@n ₤azarevic

Advertisements

Објављено 28. фебруара 2012. од стране NoviMilenijum под Ishrana, Uncategorized

Означено са

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: